2009. november 27., péntek

Tegyük könnyebbé az iskolatáskát



A Közoktatás Napja alkalmából idén második alkalommal került megrendezésre az Újbudai Közoktatási Konferencia, amely valamennyi előadásának középpontjába – a nevelési és oktatási folyamatok egyik főszereplőjét – a gyermeki személyiséget, azaz a gyermeket helyezte Tegyük könnyebbé az "iskolatáskát"! - örömmel az óvodába, iskolába címmel. Ranschburg Jenő professzor úr a mai iskoláról és a mai gyerekekről tartott előadást, míg Szedlárné Gáll Ibolya szociológus az intézményekről, mint a társadalmi beilleszkedést segítő fontos állomásról beszélt „Valódi találkozások bölcsődében, óvodában, iskolában” címmel. A konferenciát Molnár Gyula, Újbuda polgármestere nyitotta meg.

A gyermekek idejük jelentős részét már óvodás, sőt bölcsődés koruktól közintézményekben töltik, ezért különösen nagy jelentősége van az intézményi légkörnek, amelynek kialakítása nagymértékben függ a pedagógusoktól. Az intézményeknek, az ott dolgozó pedagógusoknak nagy a felelősségük, ugyanis részben rajtuk múlik, milyen jelent és jövőt tudnak biztosítani gyermekeik számára. A szeretetteljes, kölcsönös bizalmon alapuló légkör egyaránt kedvez az egyén és a csoportok, a közösségek fejlődésének. A konferencia ahhoz nyújt résztvevőinek segítséget, hogy hogyan lehetne könnyebbé tenni az iskolatáskát – szó szerint és képletesen is.

Azaz hogyan, milyen szemlélettel, módszerekkel, eszközökkel tudnák a pedagógusok sikeresebbé, boldogabbá tenni a gyermekek mindennapjait. Az előadásokat követően a plenáris ülés pszichológiai, illetve szociológiai megközelítésből segítette a téma kifejtését. A szekcióüléseken Újbuda legkiválóbb pedagógusai kaptak szót olyan témákban, mint például „A módszertan lelke a pedagógus”, „Toleranciára nevelés az óvodában”, amelyek szorosan kapcsolódnak a plenáris ülés előadásaihoz. Természetesen valamennyi előadás a gyermekről, a gyermekekért szólt.

A konferencia Újbuda Önkormányzata kezdeményezésére a tavalyi évben került először megrendezésre. A közel félezer kerületi pedagógus és a közoktatásban dolgozó, valamint a közoktatás irányítóinak részvétele arra ösztönözte a szervezőket, hogy az Újbudai Pedagógiai Intézet közreműködésével idén is megrendezze a szakmai fórumot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése