2009. november 27., péntek

Jó ütemben halad a kadarkúti iskola felújítása – Hétszázmilliós beruházás a mikrotérségi oktatás fejlesztésére

Nagy lendülettel indult el június elején Kadarkúton az az építkezés, amely a kistérségi iskolában mintegy 8000 négyzetméternyi területet érint. A hatalmas beruházáshoz 604 millió forintot nyert az intézmény az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a Dél-Dunántúli Operatív Program pályázatán, melyhez a város 128 millió forintos saját forrással járult hozzá.

A hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyerekekkel is foglalkozó Jálics Ernő Iskolát Hencse, Kadarkút, Kőkút, Mike, és Visnye tartja fent, de ennél jóval nagyobb a vonzáskörzete: csaknem 60 településről érkeznek a diákjai. Az intézmény – amely magába foglalja az óvodát, általános iskolát, szak- és szakközépiskolát, a művészeti nevelést és a módszertani részleget - kihasználtsága 90 százalék feletti. A pedagógiai munka 83 szakember együttműködésével valósul meg.

Az építkezés miatt ugyan egy hetet késett a tanévkezdés, de azóta az oktatást nem zavarva a hétvégeken és tanítási szünetben zajlanak a munkálatok – számolt be az előrelépésekről Verkman József polgármester. Az elmúl fél évben gyors ütemben haladt a rekonstrukció, amely a kadarkúti Jálics Ernő Iskolát és a hozzá tartozó kollégiumot érintette. Elkészültek az épületek akadálymentesítésével, az új elektromos hálózat kialakításával, a nyílászárók cseréjével és a külső hőszigeteléssel. A 110 férőhelyes kollégium földszintjének felújításával is végeztek már, valamint megtörtént az első emelet új vizesblokkjainak és a folyosójának kialakítása. A diákok háromfős szobákat kaptak, saját mosdóval.

A közelgő tél sem állítja meg a munkát: a következő hónapokban a belső szerelések folynak – olyan módon megszervezve, hogy zavartalan maradjon a tanítás. A következő évben pedig a külső területekre kerül sor: elkészülnek a sportpályák, a közösségi terek és a parkolók, s hozzáfognak a napköziotthonos óvoda teljes rekonstrukciójának. Az átadást 2010. augusztus 20-ára tervezik: Verkman József polgármester az eddigi tapasztalatok alapján bízik a kivitelezőkben. A beruházás keretében várhatóan 81 helyiséget akadálymentesítenek, két lift szolgálja a mozgáskorlátozottak közlekedését, öt új tantermet, klubhelyiséget alakítanak ki. A pályázati támogatás révén egy egészen új, komplex intézmény valósul meg, amelyhez hasonlót aligha lehet találni a régióban. Pécsi Oszkár iskolaigazgató és tantestülete mindeközben a pedagógiai munka megújulásán dolgoznak: fontos feladatuknak tartják a hátrányos helyzetű gyerekek integrálását és a kompetencialapú oktatás bevezetését. A vendéglátóiparhoz kapcsolódó szakmai oktatásuk régóta jó hírű, s a művészeti képzés is közkedvelt lett az utóbbi években.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése