2010. február 23., kedd

Online suli szertár



Kétezer oktatási – kulturális tartalom várja az Egyszervolt Suli látogatóit. Az ingyenesen és szabadon elérhető, online tudásbázis iskolai felhasználását a Nemzeti Alaptanterv kompetencia területeihez igazodó tematikus keresőrendszer segíti.  

Egyszervolt Suli
Kifejezetten az iskolai, óvodai felhasználhatóság céljából - elkészült a legnagyobb magyar gyermekkulturális portál, az Egyszervolt.hu új oldala, az Egyszervolt Suli, mely a honlapon található mintegy kétezer oktatási – kulturális tartalom pedagógiai szemléletű gyűjtőoldala. A fejlesztés legfontosabb szempontja a könnyebb elérhetőség volt mind tartalmilag, mind technikailag is.

Online szertár
Legfontosabb újdonság, hogy gyakorló pedagógusok bevonásával, szakszerű tárgyszavas keresőrendszer áll rendelkezésre tanórai, vagy irányított szabadidős foglalkozásokhoz összeállítani bemutató anyagokat vagy feladatsorokat. A tartalmak közötti válogatást a Nemzeti Alaptantervhez igazodó kategóriarendszer segíti, óvodától az ötödikes évfolyamig korosztályi bontásban, tantárgyak illetve kompetencia területek alapján listázza ki a tartalmakat. E mellett természetesen szabadszavas kereső is rendelkezésre áll az oldal használóinak.

Tananyag, ahogyan a gyerekek szeretik
Az Egyszervolt.hu kifejezetten gyerekbarát formában, olvasható valamint hallgatható, képes-rajzos formában jeleníti meg az egyes tartalmait, melyek között klasszikus és kortárs gyerekversek, mesék, népmesék, dalok, animációs filmek, kézműves foglalkoztató feladatok találhatók. Ezek mindegyike jogtiszta forrásként, az interneten keresztül bármikor elérhető és szabadon használható forrásként, illusztrációként, vagy feladatsorok részeként.
Külön kiemelendő kategóriát képviselnek a készségfejlesztő, logikai játékok, melyek a forma és színfelismeréstől a szorzótáblán át az interaktív térképhasználatig terjedő széles skálán adnak a gyakorlatban is felhasználható és elmélyíthető ismeretket. Egyes játékok esetében – a pedagógusok számára olyan szerkesztőfelület is elérhető, ahol saját igényeik szerint, szabadon állíthatnak össze feladatsorokat. Ehhez egyedi kódot kérhetnek a jatekmester@egyszervolt.hu címen.
Ilyen például a földrajzi és kulturális ismereteket fejlesztő Világjáró című játék, mely a diákság körében méltán népszerű akasztófajáték és a tanárok által kedvelt vaktérkép digitális, ötvözete, vagy a matematikai ismeretket elmélyítő Bon bon 2 ügyességi és logikai játék, mellyel akár az ABC is gyakorolható.

Iskolára nyitottan
Az Egyszervolt Suli oldalról egy kattintással elérhetők szakmai együttműködő partnereink, a Suliháló és az Interaktív Oktatástechnika hírportál honlapjai, valamint az Egyszervolt.hu további, az oktatás területét érintő, a digitális írástudás elsajátítását, avagy a biztonságos internetezést szolháló tartalmak.
Az Egyszervolt Suli nyitófelülete egyúttal az Egyszervolt.hu tartalmainak technikailag is könnyített elérését teszi lehetővé. Innen indulva, a kiválasztott tartalmak alacsonyabb sávszélességgel, avagy kevésbé korszerű számítógépeken is megjeleníthetők.



Egyszervolt.hu
A gyermekkultúra ápolása, terjesztése céljával 2002-ben indult internetes gyerekportál, mely három-négy éves kortól már önállóan, és biztonságosan használható. A szülők nevelési kérdéseikre is választ találhatnak Napocska.hu hírmondó oldalon, a Mese.tv rajzfilmjei pedig a család egészének jelentenek tartalmas szórakozást.
Havi 450 000 egyedi látogatójával Magyarország leglátogatottabb gyermekkulturális portálja, mely egyben alátámasztja, hogy a szórakoztatva tanítás, az „edutainment” nem csak hatékony, hanem egyben népszerű módszer is az ismeretterjesztésre.

SuliHáló:
A SuliHáló egy naponta frissülő, havi száznegyvenezer látogatót elérő Iskolai Információs Portál. Oldalain a diákokat, szülőket, pedagógusokat érintő oktatási-nevelési illetve kulturális témájú hírek, információk mellett megtalálhatók pályázatok, oktatási segédanyagok, iskolai ünnepségeken használható forgatókönyvek, vagy akár érettségi tételek is.

IOT.hu - az IKT hírportál
Az Interaktív Oktatástechnika hírportál a maga nemében egyedülálló módon segíti a teljes nevelési-oktatási vertikumot  az óvodai-, az alap-, és középfokú képzésen át a felsőoktatási intézményekig azzal, hogy egy helyen foglalkozik az interaktív oktatástechnikai eszközök, a digitális tananyagok, a módszertani és technológiai (IKT) képzések témaköreivel és az ehhez kapcsolódó pályázatokkal, szakmai eseményekkel.
A naponta többször frissülő tartalom mellett hangriportok (IOTrádió) és videklippes beszámolók (IOTvideó), és játékok (IOTjáték) teszik színessé és kedveltté az IKT hírportált az olvasók körében.




LINKEK:
Egyszervolt Suli: http://egyszervolt.hu/suli

1 megjegyzés: