2009. december 2., szerda

Mesék és novellák apróságok tolmácsolásában – Prózamondó verseny 6–10 éveseknek


A Tanítók Egyesülete III. Országos Prózamondó Versenyt hirdetett 6–10 éves gyermekek számára négy korcsoportban. Alsó tagozatos kisdiákok, fiúk és lányok mérték össze tudásukat ezen a délelőttön, mégpedig szép számban, hiszen az ország különböző szegleteiből több mint száz művészpalánta érkezett.

Négy korcsoportban folyt a „küzdelem”, külön teremben mutatták be a tanult kisprózákat az elsősősök, a másodikosok, a harmadikosok és a negyedikesek. A jövő Latinovits Zoltánjai és Domján Editjei széles repertoárból választhattak, hiszen a kiszemelt mű érkezhetett a magyar vagy bármely nép mesevilágából, lehetett mű- és népmese. Természetesen a szervezők azt kérték, hogy négy percnél nem hosszabb és a kicsik életkorának megfelelő prózát válasszanak.Sajnos ezt a feladatot nem tudta minden versenyző maradéktalanul teljesíteni.

Hatalmas tömeg gyülekezett a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola aulájában. Senki sem érkezett egyedül, sőt, a szülők, testvérek mellett a nagyszülők is támogatták a fiatal művészeket. A zsűri, amelynek tagjai között pedagógusok, írók, színészek vállalták a felkérést, figyelte a tiszta, érthetõ beszédet, a mese megértését,  az átélést és a megfelelő előadásmódot is. Ide már győztesek érkeztek, hiszen az országos versenyen részt vevő apróságok már területi, megyei vagy városi versenyek győztesei voltak.

Volt izgalom, kevésbé sikerült és ragyogó teljesítmények, de ahogy minden versenyen, itt is hirdettek győzteseket, és a figyelemre méltó előadók különdíjban részesültek. Álljon itt a helyezettek és különdíjasok névsora:

I. évfolyam

1. Bereczki Domonkos

2. Kiss Boglárka Emma

3. Presits Petra

II. évfolyam

1. Lövei Katalin

2. Szolnoki Dávid

3. Babicz Ábris

Különdíj: Kovács Gergely• Szarvas Dóra • Zengő Bettina

III. évfolyam

1.Lengyel Szilárd

2.Gintli Fruzsina

3.Kovacsis Ákos

IV.évfolyam

1. Farkas Eszter •Szépréthy Roland • Rózsa Bence
2. Berényi Péter •Lukácsi Lilla • Szabó Szintia• Barkó Regina Szabina
3. Kopcsa Flóra • Kántor Flórián • Imregh András •Balogh Csilla Gréta • Móra Menta

Alább pedig a szakértő zsűri névsora, amelynek tagjai nehéz feladatot kaptak e novemberi szombat délelőttön, hogy a sok tehetséges fiú és lány közül kiválasszák a legjobbakat:

1. osztályban: Szilvásiné Turzó Ágnes –  drámapedagógus, vezető tanító, a zsűri elnöke; Czirbeszné Ignácz Éva tanító – a Tanítók Egyesülete alelnöke; Csájiné Knézics Anikó – drámapedagógus, vezető tanító, a Tanítók Egyesülete elnöke

2. osztályban: Szalóky B. Dániel – rendező, a zsűri elnöke;  Czobolyné Géczi Márta – tanító, kerületi szaktanácsadó; Kondorné Kovács Irén – tanító, a Tanítók Egyesülete titkára

3. osztályban: Lázár Zsófia –  írónő, a zsűri elnöke;  Bíró Katalin magyartanár, a Tiara kiadó ügyvezető igazgatója; Sághy Tamás – színművész


Vélemények
(Zsűritag)

Izgatottság, értelem, vidámság, győzni akarás sugárzott a versenyző gyerekekből, türelemmel és kíváncsisággal hallgatták végig egymást. Aki nem került a győztesek közé, az is jól érezhette magát egy szórakoztató mesedélelőttön.
Köszönet a Tanítók Egyesületének a kiváló szervezésért, a tehetséggondozás, az olvasóvá nevelés elősegítéséért.

(Nézelődő)
Annyi helyes, izgatott gyerek jött össze ezen a szombaton. Jó volt nézni ezeket az apróságokat, ahogy készültek a megmérettetésre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése