2009. december 19., szombat

Pályázati felhívás

Pályázati felhívás
Kedves 6–10 éves lányok és fiúk!

Az Ahead Global Szövetség és a Tanítók Egyesülete a Tiara Magazinnal közösen rajzpályázatot hirdet
Tengerjárás (Kalózok nyomában Benyovszky földjén) címmel.


Az Ahead Global Szövetség azzal a céllal alakult, hogy a fejlődő országokban levő nagy-nagy szegénységen a maga eszközeivel segítsen. Elsőként egy madagaszkári iskola rendbehozatalához kerestek társakat, hogy a főváros közelében található falucska gyermekei gyerekhez méltó környezetben tanulhassanak. A gyűjtés megkezdődött, s amikor elkészül az iskola, akkor belülről is otthonossá kell tenni.

Ebben kérnénk a Ti segítségeteket, hogy rajzaitokkal tegyétek még barátságosabbá az iskola termeit! Madagaszkár az évszázadok során kedvenc kalózbúvóhely volt, ennek emlékét a fővárosban már egy éve Kalózmúzeum őrzi. Benyovszky Móric gróf mellett a kalózokról szóló történetek összeköthetik a magyar és a madagaszkári gyerekeket, hiszen a gróf kalandos élete és a kalózvilág minden gyerek számára izgalmas, félelmetes és titokzatos világ.

Vegyetek elő egy A/4-es vagy annál kisebb méretű, szabadon választott anyagú és színárnyalatú lapot, és bármilyen, általatok ismert grafikai, festői és vegyes eljárással vessétek papírra kalózos vagy Benyovszky Móriccal kapcsolatos film- és olvasmányélményeteket!

Ajánlott témák: A tengeri utazás veszélyei • A kalózok támadása • A rabszolgák felszabadítása • Hogy képzeled el Benyovszky Móricot?

Emelj ki egy Neked tetsző jelenetet Benyovszky Móric életéből!
Az alkotások készülhetnek tussal, tintával, diópáccal, akvarellel, temperával, zsírkrétával… A téma feldolgozásához segítséget nyújt: gróf Benyovszky Móric életrajza, saját emlékiratai és útleírásai, melyet Jókai Mór fordított le, és megtalálható Jókai összes műveiben.
Egy gyerek maximálisan három alkotást küldhet, persze, egy is elég! Rajzolhattok történetet (képregényt) is, ami szintén három rajzból állhat (ez egy pályázatnak számít).

A legjobb 20 rajzot elküldjük a madagaszkári iskola megbízottjának. Ugyanezek a képek felkerülnek az Ahead és a Tiara Magazinba is, sőt, a Benyovszky Társaságnak is eljuttatjuk a legjobb munkákat. A nyertes pályaműveket elküldjük a madagaszkári Kalózmúzeumba is.

A pályázat benyújtásának határideje: 2010. január 22., a magyar kultúra napja
A pályaműveket postán kérjük az alábbi címre : Ahead Global Szövetség 1055 Budapest, Szalay u. 2.

A pályamunka mellé az ifjú pályázók feltétlenül küldjék el nevüket, életkorukat, pontos címüket és ha van, e-mail címüket is. (A hiányosan érkezett pályázatokat nem áll módunkban elbírálni! • Elektronikus úton nem tudjuk fogadni a munkákat • Pályamunkát vissza nem küldünk.)

Eredményhirdetés :
Az ünnepélyes díjátadásra a beküldött pályaművekből rendezett kiállítás megnyitóján, 2010. február 20-án (szombaton) a Tiara Klubban kerül sor, ahol a tehetséges művészeket és tanáraikat műsor és számos meglepetés várja.

DÍJAK: 1 hét „ nyári táborozás” augusztusban, a Fővárosi Állatkertben • Családi belépő a Fővárosi Állatkertbe • 1 felnőtt + 1 gyermekbelépő a Fővárosi Állatkertbe

A legjobb pályaművek alkotói és a felkészítő tanárok tárgyjutalomban részesülnek
(könyvutalvány, rajzeszközök, operajegy, ajándékkönyv stb.)

Az Ahead Global Szövetségről részletek itt: www. aheadglobal.hu, www.tiaramagazin.hu
Kérdésekre pedig szívesen válaszolunk itt: info@aheadglobal.hu

2009. december 2., szerda

Megjelent az Alsó Tagozat – Tanítói Kincsestár új kötete CD-melléklettel


Csukjátok be a szemeteket! Képzeletbeli kirándulásra indulunk egy gyümölcsöskertbe.

Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a Magyar Népmese napját is. Nem véletlenül. Születésének 150. évfordulóján nemcsak életművét tekintjük át, hanem azt is megvizsgáljuk, milyen feldolgozási lehetőségek rejlenek egy jól ismert meséjében.

B4 3.16 Benedek Elek: Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack

Klasszikus mesék modern átdolgozásban

Egy meselemez, amely bármely iskola számára hozzáférhető eszközökkel, 2–6.-os gyerekek közreműködésével készült. Az átdolgozásokat, forgatókönyveket külön is közöljük. A módszertani anyagot olvasva bepillanthat a lemezkészítés műhelytitkaiba, és néhány hasznos tanáccsal is szolgálunk.

B4 3. 17 Hangos mesék az iskolában
B4 3.18 Benedek Elek: A kerek kő és más mesék (CD melléklettel)

Fut, mint a… (kulán)

Bizony, hosszú távon nem a mezei nyúl a „világcsúcstartó”. A kulán 80 km-t is képes vágtázni egy óra alatt. Sok hasznos ismeret az állatok világából – játékos formában.
B4 3.18 Válogatás a Süni országos komplex vetélkedő feladataiból
Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük a Magyar Népmese napját is. Nem véletlenül. Születésének 150. évfordulóján nemcsak életművét tekintjük át, hanem azt is megvizsgáljuk, milyen feldolgozási lehetőségek rejlenek egy jól ismert meséjében.

B4 3.16 Benedek Elek: Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack
Klasszikus mesék modern átdolgozásban

Egy meselemez, amely bármely iskola számára hozzáférhető eszközökkel, 2–6-os gyerekek közreműködésével készült. Az átdolgozásokat, forgatókönyveket külön is közöljük. A módszertani anyagot olvasva bepillanthat a lemezkészítés műhelytitkaiba, és néhány hasznos tanáccsal is szolgálunk.

B4 3. 17 Hangos mesék az iskolában

B4 3.18 Benedek Elek: A kerek kő és más mesék (CD melléklettel)

Fut, mint a… (kulán)
Bizony, hosszú távon nem a mezei nyúl a „világcsúcstartó”. A kulán 80 km-t is képes vágtázni egy óra alatt. Sok hasznos ismeret az állatok világából – játékos formában.
B4 3.18 Válogatás a Süni országos komplex vetélkedő feladataiból

Mesék és novellák apróságok tolmácsolásában – Prózamondó verseny 6–10 éveseknek


A Tanítók Egyesülete III. Országos Prózamondó Versenyt hirdetett 6–10 éves gyermekek számára négy korcsoportban. Alsó tagozatos kisdiákok, fiúk és lányok mérték össze tudásukat ezen a délelőttön, mégpedig szép számban, hiszen az ország különböző szegleteiből több mint száz művészpalánta érkezett.

Négy korcsoportban folyt a „küzdelem”, külön teremben mutatták be a tanult kisprózákat az elsősősök, a másodikosok, a harmadikosok és a negyedikesek. A jövő Latinovits Zoltánjai és Domján Editjei széles repertoárból választhattak, hiszen a kiszemelt mű érkezhetett a magyar vagy bármely nép mesevilágából, lehetett mű- és népmese. Természetesen a szervezők azt kérték, hogy négy percnél nem hosszabb és a kicsik életkorának megfelelő prózát válasszanak.Sajnos ezt a feladatot nem tudta minden versenyző maradéktalanul teljesíteni.

Hatalmas tömeg gyülekezett a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola aulájában. Senki sem érkezett egyedül, sőt, a szülők, testvérek mellett a nagyszülők is támogatták a fiatal művészeket. A zsűri, amelynek tagjai között pedagógusok, írók, színészek vállalták a felkérést, figyelte a tiszta, érthetõ beszédet, a mese megértését,  az átélést és a megfelelő előadásmódot is. Ide már győztesek érkeztek, hiszen az országos versenyen részt vevő apróságok már területi, megyei vagy városi versenyek győztesei voltak.

Volt izgalom, kevésbé sikerült és ragyogó teljesítmények, de ahogy minden versenyen, itt is hirdettek győzteseket, és a figyelemre méltó előadók különdíjban részesültek. Álljon itt a helyezettek és különdíjasok névsora:

I. évfolyam

1. Bereczki Domonkos

2. Kiss Boglárka Emma

3. Presits Petra

II. évfolyam

1. Lövei Katalin

2. Szolnoki Dávid

3. Babicz Ábris

Különdíj: Kovács Gergely• Szarvas Dóra • Zengő Bettina

III. évfolyam

1.Lengyel Szilárd

2.Gintli Fruzsina

3.Kovacsis Ákos

IV.évfolyam

1. Farkas Eszter •Szépréthy Roland • Rózsa Bence
2. Berényi Péter •Lukácsi Lilla • Szabó Szintia• Barkó Regina Szabina
3. Kopcsa Flóra • Kántor Flórián • Imregh András •Balogh Csilla Gréta • Móra Menta

Alább pedig a szakértő zsűri névsora, amelynek tagjai nehéz feladatot kaptak e novemberi szombat délelőttön, hogy a sok tehetséges fiú és lány közül kiválasszák a legjobbakat:

1. osztályban: Szilvásiné Turzó Ágnes –  drámapedagógus, vezető tanító, a zsűri elnöke; Czirbeszné Ignácz Éva tanító – a Tanítók Egyesülete alelnöke; Csájiné Knézics Anikó – drámapedagógus, vezető tanító, a Tanítók Egyesülete elnöke

2. osztályban: Szalóky B. Dániel – rendező, a zsűri elnöke;  Czobolyné Géczi Márta – tanító, kerületi szaktanácsadó; Kondorné Kovács Irén – tanító, a Tanítók Egyesülete titkára

3. osztályban: Lázár Zsófia –  írónő, a zsűri elnöke;  Bíró Katalin magyartanár, a Tiara kiadó ügyvezető igazgatója; Sághy Tamás – színművész


Vélemények
(Zsűritag)

Izgatottság, értelem, vidámság, győzni akarás sugárzott a versenyző gyerekekből, türelemmel és kíváncsisággal hallgatták végig egymást. Aki nem került a győztesek közé, az is jól érezhette magát egy szórakoztató mesedélelőttön.
Köszönet a Tanítók Egyesületének a kiváló szervezésért, a tehetséggondozás, az olvasóvá nevelés elősegítéséért.

(Nézelődő)
Annyi helyes, izgatott gyerek jött össze ezen a szombaton. Jó volt nézni ezeket az apróságokat, ahogy készültek a megmérettetésre